"Je to kompost, v ktorom nie je žiadna chémia, je to všetko na prírodnej báze,"
priblížil Ondik produkt zhodnotenia BRO vzniknutého pri údržbe mesta a
tiež zozbieraného z domácností, ktorý do sninského regionálneho centra
BRO zvážajú. Bioodpad sa tam skladuje, štiepkuje, drví a vo fermentore
za 48 hodín spracúva na kompost. Krátky čas zhodnotenia biomasy
zabezpečuje jej nepretržité premiešavanie a pôsobenie stálej teploty 70
stupňov Celzia, pri ktorej tiež dôjde k likvidácii klíčivosti tráv a
semien v nej.
Podľa Ondika je kapacita jediného zariadenia svojho druhu vo vlastníctve
samosprávy na hornom Zemplíne vyťažená 100-percentne. Na sninskú
kompostáreň navyše začalo od začiatku roka vyvážať kuchynský odpad z
domácností aj mesto Humenné, záujem prejavili aj ďalšie samosprávy.
Problémom však je hromadenie výsledného kompostu. "Stále nám toho pribúda a nemáme to kam vyvážať. Výsledný produkt nemá kvalitu, aby sme ho predávali," ozrejmil
s tým, že komerčnú kvalitu zatiaľ dokážu zabezpečiť len ručným
preosievaním fermentovanej biomasy, čo je veľmi prácne. Ako hnojivo
mestskej zelene preto kompost slúži len okrajovo, VPS ho využívajú najmä
na opravy či terénne úpravy.
Aby mohli kompost očistiť od nespracovaných či väčších kusov,
potrebovali by rozšíriť technické vybavenie kompostárne o prekopávač a
preosievač. "Mesto si už žiadosť podalo, ale keďže žiadalo len
techniku, lebo tú potrebujeme najviac, neuspeli sme. Podmienky vo výzve
sú totiž nastavené tak, že by sme museli rozšíriť aj kapacitu," uviedla
pre TASR vedúca oddelenia strategického rozvoja mestského úradu Erika
Jankajová s tým, že samospráva preto aktuálne hľadá spôsoby, ako dotáciu
na podporu zhodnocovania BRO v aktuálnej výzve envirorezortu získať.
Témou, ktorou sa v súvislosti so zhodnocovaním kuchynského BRO sninská
samospráva takisto zaoberá, je vzdelávanie verejnosti v tejto oblasti. "Vidíme na zvozoch, že ľudia sú ochotní separovať, len možno nevedia, čo do BRO patrí," ozrejmil
Ondik s tým, že pri manipulácii s BRO, ktorý do kompostárne prichádza z
domácností, v ňom pracovníci nachádzajú i konzervy, sklenené či
plastové fľaše, v prípade bioodpadu zo záhrad i kamene, ktoré poškodzujú
spracovateľské mechanizmy. Ondik tiež upozornil na vrecúška, do ktorých
zvyknú ľudia kuchynský odpad ukladať. "Treba si uvedomiť, že nie
všetko, čo je rozložiteľné, je aj kompostovateľné. Bolo by preto
najlepšie, ak by ľudia do zberných nádob dávali čo najmenej vrecúšok," uzavrel.